Salt la continut

- - - - -

Monitorizare consum

10 replies to this topic

#1 jaffar

member

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3.922 Mesaje:
  • Marca:BMW
  • Model:E36 320i + F650GS
  • Motorizare:150 HP + 71 HP

Scris 03 decembrie 2003 - 07:02

injectie sau carburator ?

la injectie, "masuratoarele" de consum discuta direct cu ECU (computerul), aflind de la el timpul cit injectoarele stau deschise, si calculind in functie de capacitatea injectorului si presiunea din rampa de injectie.

la carburator, marturisesc ca habar nu am, dar am vazut asa ceva pe trabant, si era din fabrica. intreaba un trabantist :) oricum, sint sigur ca rezultatele nu vor fi foarte precise in cazul asta.

p.s. imi faci si mie un microcontroller sa-mi mut afisajul de la mp3 player pe un display grafic de palm ? ;)
Bleib am Leben. Geh vom Gas.
A physics truck just turned over outside! There's physics everywhere!

#2 jaffar

member

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3.922 Mesaje:

Scris 09 decembrie 2003 - 06:01

mi se pare gresit sa masori cantitatea de aer. raportul aer/benzina variaza continuu, si nu ai cum sa afli consumul de benzina cu o marja buna de eroare. tre sa masori cantitatea de benzina direct, ori la injectoare ori pe conducta "tur".

pentru display, verifica u2u :)

#3 jaffar

member

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3.922 Mesaje:

Scris 09 decembrie 2003 - 06:34

si la europeni/sistemul metric scula e identica, doar ca hirtia de pe cardan e gradata invers si indicatia este in litri per 100km :)

din pacate nu se specifica la care anume dintre "all cars, trucks, vans and RVs" merge... si cum anume se monteaza (de unde citeste, etc).

iti dai seama ca nu poate exista un aparat universal, la pretul modic de 26$, care sa mearga pe orice masina :)

chiar as fi curios sa vad manualul de instalare... insa nu vad sa fie disponibil pe undeva :D

#4 jaffar

member

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3.922 Mesaje:

Scris 09 decembrie 2003 - 06:37

gata, circotasul din mine s-a prins :)

ceasul ala e montabil pe bord, deci nu poate sa aiba multe fire in spate. in conditiile astea, sint doua variante (eu estimez ca foloseste un singur fir) :

1. se conecteaza doar la unele computere de bord care ii indica direct consumul (printr-un voltaj)
2. se conecteaza la sonda lambda si de fapt e un indicator al raportului aer/benzina din amestecul ars. chestie cool, dar care nu te ajuta cu nimic sa calculezi consumul.

#5 jaffar

member

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3.922 Mesaje:

Scris 09 decembrie 2003 - 06:55

pai... sa ne gindim la vacuum, da ?

urcam un deal cu viteza I si cu 5000 ture, motorul trage aer da disperatu'; avem viteza de 5km/h si consum 30l/100km
apoi mergem pe autostrada cu viteza III si cu 5000 ture; motorul trage aproximativ tot atita aer dar avem 140 la ora si consum 8l/100km.

e interesant sa ai un ac care se misca in functie de "ceva" da' si mai interesant e sa iti si indice ceva real :)

alta varianta ar fi sa-l inseriezi cu conducta de benzina, dar atunci trebuie sa mai ai un senzor si pe cea de retur, si sa faci diferenta. greu, si periculos.

#6 jaffar

member

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3.922 Mesaje:

Scris 10 decembrie 2003 - 10:52

ba daaaaa ;) eu n-am obd2 si totusi am litrometru. a, si nu foloseste sonda lambda pentru ca ... e scoasa.

chestia cu temperatura mi-am amintit-o dupa ce am plecat acasa ieri... evident ca la -10 grade si cu motorul rece, consumul va fi mai bogat in benzina chiar si la carburator. cantitatea de aer nu e un factor hotaritor pentru consum... trebuie corelata cu restul (temperatura, pozitia clapetei de acceleratie si bineinteles viteza masinii.)

#7 jaffar

member

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3.922 Mesaje:

Scris 30 ianuarie 2004 - 11:04

Citeaza

In urmatorul post Jeffer mai scoate una: aia cu 5km/h cu 30l% si 140 cu 8%.
Orice om care a facut nitzel liceu shtie ca pe plan inclinat o parte din greutatea mashinii va trage exact in sensul invers al deplasarii. Deci motorul nu trage, d'aia mergi cu 1'a, ca sa aiba demultiplicare mare si sa ajunge ushor la momentul de cuplu maxim.
Concluzionand, motorul va consuma 30 fiindca tu accelerezi practic pentru a compensa franarea de care vbeam mai sus. La 140 pe autostrada nu accelerezi, doar o mentzii acolo apasand mult mai mputin pe pedala, doar pentru a compensa forta de frecare cu aerul si frecarea anvelopelor.

mai intii o sa te rog sa-mi scrii nickul corect
apoi, nu inteleg ce ai vrut sa demonstrezi cu planul inclinat ? stim cu totii _de ce_ consuma mai mult in urcare, dar era vorba de volumul de aer identic in cele doua cazuri, desi consumul de benzina e mult diferit. asa ca se pare ca tu ai "scos una"... si poate vb mai civilizat pe viitor.

#8 jaffar

member

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3.922 Mesaje:

Scris 30 ianuarie 2004 - 11:05

Citeaza

cat despre masuratul consumului pe conducta "tur"...
sunt mashini shi mashini cu injectie..
am observat ca mashinile mai noi au returul direct in pompa electrica.
La mine nu e asha, pompa baga la 2,5bari in "tur", trece totul prin rampa comuna din care pleaca injectoarele shi apoi, dupa regulatorul de presiune este "returul".
Deci pe tur trece un debit constant.
Daca e sa fac o duda, ar fi interesant de masurat debitul pe retur shtiind debitul pompei (constant) intr'un interval de timp.
Ce se consuma este dif dintre cele doua..

da, am gresit, vroiam sa zic diferenta de tur - retur... evident ca pe tur presiunea e aproximativ constanta deci fluxul de benzina e constant.

nisi un sistem nu masoara consumul dupa aer, ci dupa benzina, si anume la injectoare in cazul motoarelor pe injectie.

#9 jaffar

member

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3.922 Mesaje:

Scris 30 ianuarie 2004 - 02:26

eu am un un sheet in excel in care imi monitorizez consumul de cind am luat masina... am consumat pina acum cam 4000 litri ;)

in plus, am cel putin 2 drumuri de ~ 200 km pe care le fac de mai multe ori pe an si incerc diverse combinatii de benzina + stil de condus.

litrometrul din bord e si ala o indicatie foarte buna.

#10 jaffar

member

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3.922 Mesaje:

Scris 26 februarie 2004 - 01:21

hmmm.... asta e foarte discutabil. desi in principiu injectia bosch e tot aia, si ECU-urile sint similare, ma indoiesc ca o sa gasesti pe undeva specificatii sa poti adapta econometrul.

#11 jaffar

member

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3.922 Mesaje:

Scris 17 mai 2004 - 04:40

Citeaza

Originally posted by mirceaN
Pentru cine e interesat :

Am gasit si am cumparat un debitmetru digital.Acum trebuie sa vad ce poate.Ideea e ca exista si e suficient de sensibil pentru consum mic.

de unde, cit costa, cum functioneaza (ce fel de senzori, etc), poze detaliate cu montajul si lista de piese ? :D

1 useri citesc subiectul

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi