La un motor aspirat pe benzina, primele lucruri care se fac cind se doreste o crestere de putere, sunt cele care optimizeaza evacuarea si admisia. Cu alte cuvinte se urmareste diminuarea "gituielilor" impuse de normele de poluare inclusiv cele sonore.
Povestea e foarte lunga si din pacate foarte putin stapinita de "tunerii" din Romania. Mai ales ca fiecare motor in parte are potentialul si particularitatile lui.
Prin remapare fara alte modificari nu se poate obtine decit maxim 10% in plus ca si putere iar prin optimizarea evacuarii+adimisiei ( cind e posibil !!! ) tot p-acolo. Ambele combinate pot aduce in cel mai fericit caz 15-20% dar foarte rar, la foarte putine motoare si mai ales de foarte putini "tuneri".
Subaru face motoare cu potential deosebit, iar in ultima vreme au pus accentul foarte mult pe optimizarea evacuarilor si a admisiilor la masinile de serie..
Pare ciudat ca uneori puterea motoarelor "scade" de la un an la altul. Insa fiti convinsi ca stiu ei foarte bine de ce au scazut puterea, poate au cistigat in alta parte
Cind se discuta despre noul STI de exemplu, pe site-ul Subaru Japonia, inainte de lansare, japonezii au spus foarte clar ca nu au fost preocupati de cresterea puterii noului motor cit de felul in care va functiona motorul in regimuri joase, adica cresterea elasticitatii motorului.
Acelasi lucru il fac si la cele aspirate, si chiar cu mult succes.
Ca exemplu de tuning Subaru, la "aspirata" mea, dupa ce am studiat foarte mult ce se poate obtine ca si cistig si mai les la care tuneri gasesc cele mai bune piese pentru evacuare, am reusit sa cresc puterea cu aprox. 10 cai numai prin schimbarea evacuarii si a admisiei. Remapare nu am putut face pentru ca nu se poate "intra" in modelul de ECU care-l am eu pe masina. Ma rog, nu am gasit nicaieri pe toate continentele pe cineva care sa-l poata accesa.
Parte din piesele pentru evacuare le-am adus din Australia ( galeriile si catalizatorul HI-Flow ), iar cat-back am pus de STI stock. Admisia este una de STI putin adaptata.
La modelele noi cum ar fi masina lui Mike sau Legacy-ul lui Adytzu, galeriile sunt deja super OK din fabrica, adimisa e OK, ce ar mai putea fi facut ar fi numai schimbarea unui catalizator cu cistiguri minime. Poate o remapare ar aduce ceva in plus dar nu stiu cit.
Cred ca e valabil si la motorul de 1.5.