Legume umplute cu carne, la cuptor.
Cum de ceva vreme vroiam sa prepar asa ceva, astazi am purces la treaba. Am luat legumele (vinete, dovlecei, ardei gras, rosii, gogosari), dupa ce le-am spalat bine am inceput sa le scot cotorul (ardei gras, gogosari, rosii) si sa le scot din miez (dovlecei, vinete, rosii); miez care l-am pus direct in castroane (va fi folosit mai tarziu). In timp ce ma ocupam de legume, pe foc pusesem o oala cu apa, in care am fiert ~5 linguri mari de orez, pe care l-am fiert doar pe jumatate.
Am luat 5 cepe mari, 3/4 dintr-o legatura de marar si tot atata dintr-una de patrunjel si le-am pus la calit/inabusit pret de 10 min, pe ochiul mic de la aragaz, la foc min. Intr-un bol mare am pus 1 kg de carne tocata amestec vita si porc, 4 linguri de orez semifiert, cam 60% din ceapa si verdeata calite/inabusite si condimente (eu am folosit: sare, piper, busuioc, cimbru, oregano si un praf de curry). Moment in care am inceput sa amestec, cu mana, gospodareste pt o cat mai buna omogenizare.
Dupa ce am terminat de amestecat, am inceput sa prepar sosul. Pe acesta l-am facut din: 1,5 ceapa mare, 2 morcovi medii, 1 ardei gras mare, 1/4 dintr-o legatura de marar si tot atata dintr-una de patrunjel si impreuna cu miezul scos de la legume (vinete, dovlecei si rosii) le-am pus in robotul de bucatarie sa le toace marunt. Cand au fost gata, am transferat sosul intr-o oala mica -> medie si dupa ce am pus niscavai condimente, amestecand bine, am lasat oala pe foc mic, cu capacul pus, pana urma sa termin de umplut cu carne prima tava de legume.
Am umplut, cu simt de raspundere, legumele aferentei primei tavi, am uns usor tava cu putin ulei, am pus cantitatea necesara de sos, apoi am pus legumele umplute cu carne in tava. Aproape de final arata astfel:
Am incins cuptorul la 150 grade si inainte sa bag tava in cuptor, am acoperit-o cu folie de aluminiu (pt a nu arde, prinde sosul si usca prematur legumele) careia i-am facut cateva gaurele cu furculita pt a putea respira in momentele de maxima arsita.
Dupa ~ 75 min am oprit cuptorul, iar legumele umplute cu carne arata astfel:
In timp ce prima tava sedea in cuptor, am trecut la pregatirea celei de-a 2 sarje; care a diferit putin de prima. Cea mai importanta deosebire a fost in ceea ce priveste carnea; de data asta am folosit carne de berbecut si manzat, cumparata de la mai vechea mea cunostinta, macelaria iraniana. In rest pregatirea a fost similara cu cea descrisa mai sus, desigur ca am folosit cantitatile special oprite mai devreme. A mai existat o mica deosebire, in cazul acestei tavi am umplut si gogosari.
Inainte sa fie acoperita cu folie tava arata astfel:
Gloria este de scurta durata, dar obscuritatea este pentru totdeauna. - Napoleon Bonaparte