Scris 10 octombrie 2008 - 05:09
criza nu a aparut de la mass-media bullshit, pt ca mass-media face tam-tam din orice rahat, nu face crize. problema e ca tot crestem sumele vehiculate si platite pt orice, pana ajungem la saturatie. multe chestii sunt anormal de scumpe, inclusiv combutibilul, al carui pret e crescut pur artificial. in capitalism functioneaza principiul cererii si ofertei, ok (mai sunt si altele, dar sa zicem ca asta e aparent liber - desi real nu e, dar ajungem oarecum paranoici pana la urma astfel), dar devine absurd sa platesti 40 de ani pt o casa, sa schimbi la fiecare 2 ani electronicele etc etc etc. normal ca nu putem produce in ritmul asta. ce sa producem?
era normal sa bubuie sistemul, unii iau bani de la banci cu dobanda sa investeasca si sa produca, fac un X si vor sa-l vanda cu profit si sa returneze imprumutul, altii iau bani cu dobanda de la banci sa cumpere X-ul, cererea fiind mare (uneori crescuta artificial) producatorii cresc preturile, bancile dobanzile, oamenii devin tot mai indatorati (eventual iau inca un credit sa-l achite pe primul). intr-un final astia nu mai pot plati creditul. banca ramane cu bunul (sa zicem la creditul ipotecar, uneori), care in acte are valoare foarte mare, dar pt ca oferta nu mai are cerere, nu mai poate produce lichiditati (si oricum cat produce, de fapt e parte la problema cu acelasi final), foloseste bani din depozite daca sunt, pana cand intra in incapacitate de plata. cine pierde?
unde sau in ce ne tinem banii? daca nu ar exista imprumuturile externe, putine state au capacitatea sa garanteze real sumele depuse si romania nu se numara printre ele. daca ar cadea un intreg sistem bancar, nici macar statele alea nu au capacitatea de a rambursa total fondurile si oricum moneda s-ar devaloriza intr-un asemenea hal, ca pana iti primesti banii, nu mai faci prea multe cu ei (de ex acum s-ar fi pierdut la curs 50-60% din suma fara nici o problema). nimic nu e sigur pe lumea asta. si unele lucruri nu depind de noi. de ex se fac apel sa economisim, sa nu mai cumparam inutil, ca vai doamne romanii inca se duc al supermarket si cumpara. E NORMAL, ce dracu sa faca, sa manance coaja de copac. problema NU e la ei. problema e mult mai sus.
aoleu cat am scris, am batut campii destul
tu nebuno tu, zapacito, te sparg, te-ndoi ... m-am sucit ... si tot sugi si tot bagi si tot sugi ... daca nu e tare, cred ca o frec degeaba ... de meserie sunt frumoasa. si sunt modesta, dar vreau sa se stie.
despre fotografie