am decis ca e mai bine sa discutam mai pe larg despre posibilitatea upgrade-ului cu xenon la farurile OEM "normale" (non-xenon).
Pana acum, am inteles urmatoarele:
1. Farurile trebuie sa aibe instalatie de spalat, pentru a evita depunerea de mizerie pe sticla -> mizerie care ar difuza lumina puternica produsa de xenon in alte directii decat cea dorita (respectiv in ochii celor de pe contra sens)
2. Farurile trebuie sa aibe instalatie de auto-leveling (cu cuvintele mele: niste senzori care la fiecare modificare a inclinatiei masinii, denivelari, gropi, etc, regleaza REPEDE farurile sa bata acolo unde ar trebui -> si anume pe sosea, nu in ochii celor de pe contra sens).
3. Farurile trebuie sa fie echipate cu lupa, pentru ca lumina sa fie directionata exact cum trebuie (si reglate corect ca sa lumineze unde trebuie)
Prin urmare, cel mai "corect" (ca la carte) upgrade de la faruri cu halogen la faruri cu xenon s-ar realiza doar prin inlocuirea completa a farului cu un model prevazut cu functionalitatile de la punctul 2.
Iar pe masina trebuie montat (daca nu exista din fabrica) instalatie de spalat farurile. (eu am montat pe masina mea, nu a fost echipata standard)
Singura solutie "corecta" pe care am reusit sa o gasesc eu, au fost faruri Hella cu xenon si autolevel inclus in far.
Stie cineva pe ce sistem mecanic se bazeaza autoleveling-ul? e ceva asemanator cu reglajul electric, dar are un filet cu pas mai mare, sau pur si simplu viteza de reactie e mult mai mare, iar partea mecanica este asemanatoare? Pe mine ma intereseaza sa inlocuiesc sistemul de reglaj electric cu un sistem de autolevel.. insa.. pot? (Mecanic vorbind) Exista astfel de sisteme after-market care se pot monta pe faruri non-xenon?
Farurile mele nu sunt cu lupa, deci trebuie sa le schimb pe acestea oricum. Am gasit pe piata diverse modele de faruri cu lupa (250 euro) + kitul de xenon (185 euro) si ar fi in total aproape 450 euro. Din cate stiu eu, un set de faruri hella cu xenon si autolevel costa cam 1200euro. Inexistenta unui kit de auto-level aftermarket parca nu e un factor determinant pentru mine de a cheltui 750 euro in plus. Nu de alta, dar design-ul farurilor de la Hella nu e pe gustul meu, daca mi-ar place cum arata masina cu ele cred ca as sti ce solutie as aplica...
Aceasta postare a fost editata de Darren: 23 februarie 2007 - 02:24