Locuinte Din Lemn-o Alternativa Reala?
Scris 07 septembrie 2006 - 10:42
Scris 08 septembrie 2006 - 12:11
2. daca dai 500E/mp pe casa si inca nu-stiu-cat p eteren si apoi pe fundatie si pe instalatii iesi cu foarte putin mai ieftin decat un apartament.
3. Casa de lemn e o optiune viabila la munte sau in zone unde nu o iei sa stai in ea tot timpul. Casa din lemn izolata cum trebuie (traim in Romania si stim ce inseamna asta...) tine foarte cald iarna si racoare vara, insa are o durata de viata mai mica decat o casa de caramida.
Este zilele astea la Romexpo un targ de case, unde chiar au expus o casa facuta in 8 zile, integral din lemn, cu toate tehnologiile in vigoare.
Scris 08 septembrie 2006 - 12:25
Dezavantaje: deh, feels cheap. Si parca se cam leagana cind mergi prin ea. Si daca nu e facuta bine, ceva dezavantaje la izolatia fonica (dar asta se poate verifica din start).Si nu te astepta sa tina 100 de ani. Nu da cu pumnu ca se rupe.
Una peste alta, la acelasi pret probabil as lua caramida, dar daca diferenta e semnificativa as lua lemn fara indoiala.
Scris 08 septembrie 2006 - 12:38
Uite AICI preturi de la unii care sunt mari si evident si mai scumpi decat restul mai no-name (dar unde lucreaza aceeasi oameni si folosesc acelasi lemn uscat!!!).
Uita de frig, daca este facuta bine izoleaza mai bine termic decat cele din caramida. Daca nu vrei sa arate a casa de lemn, se poate opta pt tencuiala in loc de lambriuri si pe interior se poate pune rigips ca un ultim strat (in loc de lambriuri)
Singurul inconvenient pe care l-am gasit era ca daca tropaiai la etaj se auzea mult mai tare jos decat daca ar fi fost cu placa turnata din beton.
Am un prieten care si-a facut la munte (Fagaras) o casa de 150mp. Si-a pus centrala pe gaz (cu rezervor in curte), apa din put + hidrofor. termopan pe rama de lemn (tocaraia facuta tot de cei care au construit casa). Super conditii.
Iarna sufla vantul de pe munte, zapada are 1.5m si in casa era foarte cald fara ca centrala sa merga la capacitate maxima, caloriferele erau calcute dar nu frigeau.
Am mai asistat la cosntructia unei case asemanatoare care avea 120mp. Cred ca mai am si planurile pe undeva...
Eu m-as muta si maine intr-o astfel de casa.
Atentie. Vezi sa fie casa de lemn (grinda masiva) + straturi de izolatie + acoperire interioara si exterioara (lemn sau tencuiala/rigips) si nu casa de carton sau prefarbricate de lemn in care daca dar cu piciorul faci gaura.
Scris 08 septembrie 2006 - 01:03
Scris 08 septembrie 2006 - 01:53
Daca casa e bine facuta si nu se umbla cu tot soiul de prosti, e mai calduroasa, elastica (avantaj la cutremur) decat una similara din beton si caramida. Este adevarat ca nu are si durabilitatea uneia de caramida, dar in conditii normale de exploatare si intretinere poate bate la 100 de ani. Si mai are un secret important : sa fie ferita de umezeala, mucegai. Se rezolva prin realizarea unei fundatii mai inalte si f bine hidroizolata.
Acum pe voi va intereseaza sa tina casa 1-2-300 de ani sau sa locuiti voi in ea si eventual sa o lasati copiilor vostri ?
Pretul pt constructiile clasice, cu caramida, variaza intre 600 si 1200 Euro per mp. Realmente, lasam povestile deoparte.
Acum indiferent de finisajele alese, acestea pot ridica f. mult pretul constructiei, putem estima ca pretul pt o constructie cu structura de lemn si panouri de usb ar fi aprox. la jumatate fata de solutia clasica, cu caramida.
Fiecare solutie are avantaje si dezavantaje, limitari si restrictii tehnice, constructive. Insa ati fi dispusi sa platiti aprox. dublu pt aceiasi casa dar din caramida ?
Mai depinde si de gusturile, preferintele personale.
Scris 08 septembrie 2006 - 02:17
Scris 08 septembrie 2006 - 02:33
2 mil. pe duplex nu ar fi exagerat daca Bucurestiul ar fi in America
Scris 08 septembrie 2006 - 04:57
Eu eram curios pe unde s-au dus preturile la apartamente prin Budapesta si Varsovia care sunt cu vreo 2-3 ani inaintea noastra. Stie cineva?
Scris 08 septembrie 2006 - 06:49
ref case de lemn. sunt ok. atata timp cat sunt facute la un pret considerabil mai ieftin decat cea din caramida.
si noi avem de gand sa ne facem "in baza" asa ceva ptr birouri/dormitor oameni, si ideea e ca "piesele" de rezistenta sa fie din grinzi ceva mai groase, lemn uscat si NEAPARAT ignifugat.
de la interior spre exterior va arata ceva in genul : rigips, izolatie termica - polistiren, lemn, un rand de OSB, inca un strat de polistiren pe afara ( ptr siguranta
da un aer de cheap, asa cum a zis vrajitorul parca, dar sunt o solutie ceva mai ieftina si mult mai rapida decat casele conventionale.

why so serious? ... let's put a smile on that face...
happiness is not around the corner. happiness is the corner.
Scris 08 septembrie 2006 - 07:34
Scris 08 septembrie 2006 - 08:50
Pana acum, la concret am ajuns la urmatoarele costuri:
1. Costul cu materia prima, lemnul, pentru o constructie P + mansarda, 3 dormitoare, 2 bai, 1 baie de serviciu, camera pe post de birou, living, bucatarie ajunge la 20.000 maxim 25.000 lei noi. Aici intra inclusiv tratarea lemnului(ingnifugare si ceea ce se mai face in aceasta privinta).
2. Costul cu manopera in vederea ridicarii: 10.000 - 12.500 lei noi + masa si casa la o echipa de 4-5 oameni(inca maxim 2.500 lei noi).
3. Racordurile la utilitati(curent, gaz, apa, canalizare): 10.000 - 15.000 lei sau chiar mai mult in functie de distanta pana la acestea
4. Cheltuieli cu acoperirea casei + geamuri + usi: pleaca de la minim 15.000 lei si poate ajunge si la 30.000-35.000 lei
5. Cheltuieli cu finisajele interioare(ghips carton, parchet, gresie, ...): minim 20.000 lei si poate urca la cat vreau muschii tai.
Mentionez ca lemnul + echipa vor fi de prin partile Maramuresului. Ridicarea constructiei dureaza in functie de vreme intre 1 - 1 1/2 luni adica din punctul meu de vedere foarte foarte putin. In acest interval ei ti-o si acopera cu materialele dorite cumparate separat de tine.
Practic inca in atata timp ai finisat-o la interior. Eu pentru aceasta o sa folosesc placi de ghips carton pentru ca e cel mai usor in acest fel. Pe exterior mi s-a sugerat sa o las 1 an asa cum este, nefinisata pentru ca doar apoi sa o plachez cu placi de polistiren extrudat cu distantiere intre acestea si structura de lemn si aerisitoare din loc in loc sus si jos astfel incat lemnul sa poata respira.
Pentru o casa de 90-95 mp cat o sa fie in cazul meu, mi-am calculat niste costuri de minim 100.000 lei noi adica cam 28.000-29.000 euro. Insa in mod sigur ma voi indrepta undeva catre 35.000 lei. Acum pe alti ii poate costa si mai mult. ideea la mine e ca deja am penmtru fiecare operatie in parte echipe de muncitori alesi prin intermediul prietenilor => costuri mai mici cu manopera. Plus ca la multe materiale obtin ceva discounturi. oricum eu zic ca la o casa din lemn construita in acest mod(lemn + echipa din MM sau HR cum zicea @extremero) nu urci mai mult de 40.000 euro asta la o casa de 90-95 mp finisatat complet cu exceptia exteriorului despre care am zis cum sta treaba. Asta in al doilea an te costa inca vreo 3-4.000 euro cu materiale(polistiren, accesorii, vopsea, ...) si forta de munca si toata treaba se deruleaza super usor in cateva zile.
P.S. Mi s-a garantat ca la o astfel de casa, construita la modul expus mai sus, voi avea iarna cheltuieli cu incalzirea de maxim 150 lei si o temperatura interioara foarte ridicata.
Hyundai Accent 1.5CRDI VGT
Scris 08 septembrie 2006 - 09:40
1. Casa din lemn este considerata constructie usoara => autorizatii de constructie mai usor de obtinut, mai ieftine, ... .
2. Conform normelor in vigoare impozitul anual pe o casa de lemn este de vreo 4 ori mai mic decat la cel pe o casa de caramida/prefabricate/... .
Scris 08 septembrie 2006 - 09:51
dar la un singur lucru va atrag atentia ( lucrand momentan in domeniu, am contact cu asa ceva
nu sunt de specialitate, dar am ochi sa vad si sa pricep.
aveti MAAAARE grija cu mari "meshteri"/"professori" si cu echipe din astea care vin cu protofolii de dai pe spate
aici la chestiile astea "de lemn" e treaba mai grea la partea de dulgherit, si acolo oameni buni se gasesc FOARTE greu.
rares, incalzirea pe ce o faci?

Scris 08 septembrie 2006 - 10:02
Scris 08 septembrie 2006 - 10:49
ska, la Sep 8 2006, 10:51 AM, a spus:
rares, incalzirea pe ce o faci?
Gaz natural de la conducta. Tocmai ce am schimbat un teren pe care vroiam initial sa construiesc cu altul + diferenta(destul de mare). Aici am exact prin fata portii conducta de gaz si exact pe proprietate stalpul de curent. Ce nu este aici e apa care se va baga in toamna asta si canalizarea care probabil nu se va baga niciodata. Insa vecinul(cu care am facut si afacerea cu terenul) a facut initial o fosa septica ca la carte(cu izolatii profii) pentru 2 locuinte deci sunt rezolvat din start si cu problema asta. Cum am spus la anul ii dau drumul la proiect si cu voia Celui de sus anul viitor pe vremea asta o sa fiu la curte, cu padurea in spate(terenul se termina unde incepe padurea) si o panorama superba(cel putin deocamdata pana incep constructiile si in zona aceia si o sa vad numai case si duplexuri) in fata.
De iesit ies super bine ca din cauza asta ne-am(eu si viitoare d-na) pus pe treaba. Practic de la achizitionarea unui nou apartament(in bloc din asta nou construit) am ajuns aici. Pe apartament de ~65 mp dadeam undeva la 60.000 euro(semifinisat). Asa m-a costat terenul 25.000 euro(aproape 550 mp) la care s-au adaugat niste banuti pentru intabulare si ma mai costa casa inca ~35.000 euro + proiectul si autorizatiile. Chiar daca o sa urc mai sus fata de estimari, lucru destul de probabil, nu o sa depasesc 70.000 euro cu totul. Asta la 95 mp vs. 65 mp, la ceva curte cu verdeata vs. balcon din beton, la nici un vecin perete in perete, ..., avantajele continua. Iar casa e casa si o ai pe veci indiferent de schimbarile din viata.
Pot sa spun ca in momentul asta singurul compromis e acela ca nu o sa fiu fata de km zero al Clujului la 4-5 km ci la 7 km. Insa si aici e cu 2 taisuri toata treaba, pentru ca acolo unde se construiesc acum in Cluj blocuri noi de regula drumul lipseste cu desavarsire iar aici am asfalt pana in fata casei plus ca nu aud niic toate masinile pentru ca terenul e grozav amplasat cumva la ~2 metri deasupra soselei, in fata terenului existand un spatiu comun(drum de servitute) destinat pentru 5 pozitii de casa cate exista acolo, iar constructia va fi tosmai in patele terenului sub padure, adica cam la 25-30 m de sosea.
Scris 08 septembrie 2006 - 10:51
Scris 08 septembrie 2006 - 11:45
vrajitorul din orz, la Sep 8 2006, 11:02 AM, a spus:
dar sa stii ca ai dreptate.
pe moment, desi e putin mai "nepractic" ca trebuie puse lemne pe foc de 1-2 ori pe zi, e cea mai buna/ieftina solutie.
gazul se va scumpi enorm in urmatoarea perioada. nu va mai fi rentabil.
rares. succes cu noua casa !

Scris 08 septembrie 2006 - 02:11
@tibitu: O casa pe structura de lemn te ajunge la 300 euro/mp cu finisari super!
@vrajitorul din orz: Dezavantajele prezentate de tine sunt de domeniul fantasticului. Se simte la fel de legata si de solida ca o casa normala, nu se rupe si ca idee asa rezista la cutremure mai bine ca orice alt tip de structura/constructie
Rares Dan: autorizatia de constructie nu o obtii mai repede si nici mai ieftin, platesti si astepti ca toti ceilalti
Acum vedeti Album foto 1 si Album foto 2
Urmeaza o descriere mai in detaliu mai jos
<a href="http://www.garajul.ro/forum/index.php?act=announce&f=15&id=1" target="_blank">Regulament</a>
<a href="http://www.imageshack.us/" target="_blank">Upload poze</a>
Scris 08 septembrie 2006 - 02:17
Part I
1. Am avut norocul ca acum 4 ani sa gasesc un teren bine pozitionat la un pret excelent;
2. Timp de cativa ani m-am gandit cum sa fie casa(aspect, impartire, pozitionare), am frecventat mai toate targurile de constructii din CT si am mers si la ultimul din buc chiar
3. Am ajuns in stadiul unde trebuie sa aleg o solutie constructoare. Bca nu, caramida nu(cea porotherm e scumpa si totusi nu la fel de buna fata de ce am ales) am gasit o fabrica din Medgidia de cofraje pierdute din polistiren. Toate bune si frumoase, un pret al naibii de mic pentru ce vroiam eu dar.... surpriza nu aveau acceptul inginerilor de structura=> nu puteam avea un plan de structura (nu stiu daca s-a schimbat situatia).
Apoi am gasit o firma(din CT) ce realizeaza case pe structura din lemn cu panouri portante tot din lemn! Si am zis "stop a mea!"
4. A inceput lupta cu autorizatii, avize, facut rost de bani, birocratie, Mazare al nostru era plecat si vreo 3 luni nu a semnat nici o autorizatie dar am trecut si peste asta!
5. Pt creditare am incercat un credit punte la BCR dar m-am trezit ca persoanele de acolo nu mai dadusera un astfel de credit si nu stiu cum se face. Nu au facut decat sa ma incurce, ba chiar spre final ca cica tre sa platesc 900 de euro ca ei mi-au dat banii si eu nu i-am folosit, desi nu semnasem nici un contract Am rezolvat problema prin mai multe credite.
6. Prin septembrie, am inceput fundatia cu o firma colaboratea celei cu casa. Problema locului este ca are nivelul sub cel al soselei si a trebuit sa ridic fundatia cu o treapta peste trotuar, ceea ce a durat si a costat vreo 10000 de euro dar merita ca o sa dorm linistit.
7. Am dat avansul pt lemn, a venit, l-am vazut, l-au bagat la tratat si apoi au inceput sa construiasca panourile. Din pacate vremea si fondurile nu au fost foarte prielnice si abia in decembrie am inceput sa ridicam casa. Zecile de panouri ce formeaza 260mp de casa au fost pusi in opera in mai putin de 10 zile cu niste probleme cauzate de macarale.
8. Craciunul l-am intampinat cu casa ridicata si geamurile montate
9. Dupa sarbatori am montat usile de garaj si cea de la intrare si casa a fost consolidata prin legarea panourilor intre ele si de grinzi dar si prinderi in fundatie(fundatia de aduce la fata fara nici un fier scos, sunt suruburi speciale din metal ce se baga in fundatie)
10. Dupa sarbatorile de iarna am facut instalatiile de incalzire si electricitate, inclusiv racordul la reteaua stradala.De o luna incoace am inceput sa lipim o folie izolatoare pe acoperis si sa montam termosistemul pe partea din afara a peretilor. Din pacate momentan astept sa vand apartamentul pentru a putea termina casa(chiar! nu vrea nimeni un ap cu 4 camere? )
Cum sunt facuti peretii: Lemnul a fost comandat sa vina uscat, apoi a fost fatuit(inca o data) si tratat. Unul sau mai multe panouri formeaza un perete, se folosec mai multe la deschideri mari, iar ele sunt formate din dulapii de lem lati de 15 cm si grosi de 5 cm care formeaza scheletul. Schelet pe care se aplica foi de OSB pe o parte, cea din exterior. Astfel odata montati "la rosu" casa arata ca fiind toata din OSB dar peste OSB se pune termosistem(polistiren de 5 cm) plasa de plastic si tencuiala. La interior in interiorul peretilor se pune vata minerala, inca o placa de OSB si apoi gips carton. Cel mai important mi se pare ca acest tip de constructie nu foloseste peretii despartitori din rigips care in primul rand nu insonorizeaza! Din pacate nu mai tin minte grosimea OSB-ului. Toate grinzile si stalpii de rezistenta sunt compusi din 2 sau 3 dulapi pus la un loc, lipiti si stransi cu suruburi. Nu s-au folosit grinzi intregi deoarece crapa mult mai usor si mai repede.
Pretul este de 120euro/mp "la rosu" dar depinde foarte mult de arhitectura casei si de cat simpla sau complicata este structura ei.
Un plus important este coeficientul termic foarte bun(dar asta tine si de geamuri, nu apelati la firmele de la coltu strazrii!) ceea ce inseamna costuri de intretinere relativ mici dar si o buna rezistente la cutremur.
Part II
In momentul in care toata casa a fost imbracata in polistiren(la exterior) si apoi tencuita a inceput sa se simta efectele sistemului de termoizolare. Pe perioada rece in interior era o temperatura mult mai mare si mai confortabila. Acum ca a venit vara am observat ca trebuie aerisit pentru ca termosistemul sa-si faca datoria, si se simte! Oricum nu va asteptati ca vara sa fie o diferenta mare fata de temeperaturile de afara insa este mult mai bine ca la bloc.
Pe acoperis s-a montat sindrila bituminoasa(made by Tegola) cu guri de aerisire(am si ceva "canale" de aerisire in tavanul de la etaj) si jgheaburi(la sfarsit se vor monta si burlanele). Tencuiala aleasa a fost deja colorata din fabrica, este rezistenta la schimbarile bruste de temperatura, intemperii si altele de genu.
La interior s-au umplut peretii si tavanele cu vata, apoi s-a montat si o folie de plastic cu rol de bariera de vapori, apoi inca o placa de OSB de 8mm(cealalta are 12mm) si mult discutatul gipscarton care este in curs de finisare. De notat faptul ca pentru tavanele de la etaj s-a pus un strat dublu de vata, intr-un caroiaj de tabla zincata, orientat perpendicular fata de primul.
Momentan suntem intr-o etapa minutioasa, deoarece trebuiesc finisati toti peretii!
Am mai montant pe balconul de sus mana curenta(partial), gresie de exterior si acelasi tip de gresie dar alt model pentru pervazurile geamurilor.
Urmeaza turnarea sapelor la parter, placile de Knauf care inlocuiesc sapele la etaj(inca n-am inteles cum arata ele), varul, faianta, gresie, parchet, lambriuri, usi de interior, dotarile din bai si bucatarie, centrala si abia astept sa ma mut!
Si acum concluzia! Daca reusesc sa imi vand apartamentul la un pret bun ma pot muta in maxim o luna, la mine a durat mult constructia din cauza lipsei de fonduri. Pretul total (fara teren) se va ridica undeva la 80-90.000 de euro. Aici intrand cam tot ce s-a facut pe acel lot de teren si se va mai face pana va fi gata!
Personal m-am convins deja de avantajele unei astfel de case si daca aveti careva drum spre CT, greu stiu
<a href="http://www.garajul.ro/forum/index.php?act=announce&f=15&id=1" target="_blank">Regulament</a>
Scris 08 septembrie 2006 - 02:57
PS: Daca nu ma insel ... banii dati pe casa aproape ii recuperezi din vanzarea ap ... http://www.garajul.r...tyle_emoticons/default/beerchug.gif
Scris 08 septembrie 2006 - 03:11
Casa este in Palazu Mare si este P+1, tavanul de la etaj urmareste linia acoperisului deci n-am nici mansarda, n-am nici pod
Daca mai pun la socoteala banii cheltuiti pe benzina, telefon si alte cele mi se face rau!
Spre norocul meu am o ruda in primarie care m-a ajutat cu autorizatiile, toate pana trebuia sa le semneze ala mare
PS: cam da! cam cat iau pe apartament + 10.000 de euro investesc in casa
Scris 08 septembrie 2006 - 03:15
De curiozitate: cat ia un arhitect ptr un plan ptr o casa de genu asta?
Scris 08 septembrie 2006 - 03:44
1 useri citesc subiectul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi